4 de juny 2013

Els llibres i el món de l'art: "A la sala", d'Izsák Perlmutter.


"A la sala" (In the parlour) (1907-1910), d'Izsák Perlmutter.


In the Parlour (1907-1910)

Izsák Perlmutter (1866-1932), pintor hongarès, va estudiar art al Gusztáv Magyar Mannheimer i al Bertalan Karlovszky. A més, va estudiar a l'Acadèmia Julian durant uns mesos l’any 1891, i després va tornar a Hongria i es va convertir en deixeble de Sándor Bihari. Després del seu viatge a París el 1894, va viure als Països Baixos des de 1898 fins al 1904, on va pintar sobretot paisatges ("Street in Laren") i imatges de gènere ("Sunday Visit", "Prayer", etc.). 

Els seus quadres reflecteixen la influència de l'impressionisme francès i el surrealisme. El seu autoretrat està en possessió dels Uffizi, a Florència.



L’Impressionisme és un moviment pictòric nascut a França que es va manifestar sobretot, de 1874 a 1886Destaca la seva tendència a recollir les impressions fugitives, la mobilitat dels fenòmens més que l'aspecte estable i conceptual de les coses. És a dir, si els seus antecessors pintaven formes amb identitat, els impressionistes pintaran el moment de llum, més enllà de les formes que hi són sota aquest.

Izsák Perlmutter

En principi, els impressionistes sentien una profunda aversió per tota pintura que fos massa formal o estigués massa treballada. La representació artística, segons aquest moviment, no havia d'estar mediatitzada ni per la imaginació ni per la raó, sinó que tenia per únic objectiu traslladar a l'obra les impressions impregnades en els sentits i a la retina.

Una pintura impressionista és, alhora, més precisa i més vaga que qualsevol altra pintura que hàgim vist anteriorment. En ella tot ha estat més o menys sacrificat en nom de la precisió òptica dels seus colors i tons. L'espai, les mesures, l'acció (la història), la identitat, tot queda submergit sota el joc de la llum. Per a la nova representació no s'havia d'acatar la regla del punt de fuga.

L'Impressionisme va trencar definitivament la il·luminació directa que produeix el clarobscur i, amb això, va anul·lar tot el sentit dramàtic que fins ara imperava en l'art i del que tant havia abusat la pintura immediatament anterior.

Font: Viquipèdia

Vols saber-ne més?
Si vols ampliar el tema sobre aquesta tècnica pictòrica, podeu consultar els llibres que disposem a la biblioteca clicant aquí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada