25 de gen. 2014

Recomanació

CÒMIC: recomanació del mes

Bryan Talbot
El Cuento de una rata mala
Astiberri, 2013
         El cuento de una rata mala, novel·la gràfica del britànic Bryan Talbot, fou publicada originalment el 1995 per Planeta i ara el reedita Astiberri en una edició molt acurada. Precisament en els annexes de l’edició el propi artista explica el curiós procés creatiu a través del qual va donar forma al còmic, en el que conflueixen el seu interès pel Districte dels Llacs (al nord-est d’Anglaterra, famós pel seu paisatge) i el personatge de Beatrix Potter, un clàssic de la il·lustració infantil.

           El llibre ens explica la història d’Helen Potter, una adolescent rodamón que té una rata com a mascota, i que en la seva fugida d’un passat d’abusos familiars segueix els passos de la seva admirada Beatrix Potter cap a la regió dels llacs, en el que serà un viatge iniciàtic que l’enfrontarà a les seves pròpies pors.

          Una història realista i poètica que atrapa al lector des de la primera pàgina, i que ens apropa d’una manera sensible i sincera a un tema delicat i sovint encara tabú. És per això que ha estat una lectura recomanada en escoles i universitats, així com a centres d’ajuda a víctimes d’abusos infantils. Lectura imprescindible, considerada obra de referència del còmic europeu, i reconeguda amb diferents premis com l’Eisner a la millor novel·la gràfica al 1995.