6 de març 2014

Dia Internacional



Dia Internacional

8 de març, Dia Internacional de les Dones

"Un any més, el dia 8 de març les dones de tot el món sortim al carrer per celebrar el Dia Internacional de les Dones. Aquesta commemoració centenària simbolitza la lluita històrica per la igualtat de gènere."

Així comença el Manifest del 8 de març que signen els diversos governs locals de Catalunya, i que podeu consultar en línia aquí. La celebració d'aquest dia no es basa en un únic fet ni ha tingut tampoc sempre el mateix sentit, però el 8 de març s'ha convertit en un símbol per a les dones dels cinc continents. Al llarg de les generacions s'han aconseguit avenços molt significatius, però malauradament encara hem de seguir treballant per garantir d'una vegada i per totes aquesta igualtat de gènere en tots els àmbits de la nostra societat, i denunciar com algunes de les reformes aplicades per altres marcs legals referents al país minven altre cop els drets de les dones. Perquè només el dia que aconseguim equiparar-nos com a éssers humans i no haver de distingir-nos per sexes, tal i com exposa el Manifest del 8 de març "podrem avançar cap a una societat més democràtica, afavorint el benestar i el desenvolupament humà, i promovent un nou model social situant les persones en el centre de les estratègies i les actuacions". 

Per commemorar aquest dia, Montgat comença avui les XXVII Jornades de la Dona (agenda d'actes del 6 al 30 de març consultable en línia aquí). 

A la Biblioteca Tirant lo Blanc hem seleccionat uns quants llibres, música i pel·lícules que tenen la dona com a protagonista rellevant ja sigui en una vessant literària, artística o política, així com també d'altres documents que expliquen l'evolució i paper de la dona al llarg del temps. 






Enllaços d'interès:

Diputació de Barcelona. "Manifest 8 de març":
http://www.diba.cat/dones/diadones

Institut Català de les Dones. Generalitat de Catalunya.
http://www20.gencat.cat/portal/site/icdones/

Ajuntament de Montgat. Programació d'actes XXVII Jornades de la Dona:
http://www.montgat.cat/articles-mostra-2628-cat-xxvii_jornades_de_la_dona_2014.htm