20 de maig 2014

Guia de recursos

GUIA DE RECURSOS

Guia de recursos “La Cuina del Maresme”

Com cada any, les Biblioteques Municipals del Maresme ens coordinem per editar una guia de recursos que, pels voltants de Sant Jordi, es distribueix als usuaris de totes les biblioteques com a obsequi. La finalitat d’aquestes guies de recursos és la de donar a conèixer el fons bibliogràfic local existent a cada municipi, nodrir les col·leccions locals de cada biblioteca amb l’aportació de nou material i, a més a més, potenciar i enfortir els lligams de col·laboració i promoció de les biblioteques del Maresme. Enguany, i amb motiu de la 10a edició d’aquesta guia, hem tornat a escollir la cuina com a tema central, el mateix amb què vam encetar la primera guia l’any 2004. Altres temes tractats durant aquests deu anys han estat el patrimoni artístic, indrets singulars, els sobrenoms dels veïns i veïnes, els capgrossos, autors locals, festes populars, fragments d’història local... (bloc de la Col·lecció Local).

A “La Cuina del Maresme” d’aquesta edició, es recullen les receptes locals dels diferents municipis de la comarca, però aquest cop proposades per un restaurant de cadascun d’ells. En el cas de Montgat, és la Fonda Marina qui ha col·laborat en la ideació i l’elaboració del plat aprofitant gènere de la subhasta cantada del peix, la qual, cal destacar, és l’última existent a Catalunya i aprovada en el Ple de l’Ajuntament de l’any 2012 com a bé patrimonial immaterial d’interès cultural. El resultat: un plat del tot local i original montgatí el qual, a més, té rotllo [“rotllo” és la manera informal que tenen els veïns de nomenar la subhasta del peix].

Des de l’any passat, aquesta guia és present també en versió digital i, com a novetat d’aquest 2014, en la de paper s’incorpora un codi QR a cada recepta que enllaça amb els vídeos de l’elaboració dels plats fets pels cuiners dels restaurants col·laboradors. Cada recepta presenta, a més, una proposta de maridatge amb vins de la DO Alella. Tanca el recull de receptes la bibliografia dels documents disponibles a les Biblioteques Municipals del Maresme.

La versió digital és accessible de forma gratuïta des de Google Play i Apple Store amb els noms de BibliosMaresme (per a tauleta) i BiblioMaresme (per a mòbil) i inclou:

  • La guia “La Cuina del Maresme”.
  • Els vídeos de l’elaboració de les receptes.
  • Una fitxa de cada biblioteca amb informació sobre els seus serveis, horaris i dades de contacte.
  • Un plànol virtual dels espais de cada biblioteca.

Aquest aplicatiu és un producte editorial pioner en el món bibliotecari, doncs apropa de forma virtual tots els recursos locals que disposem les biblioteques de la comarca.

A més a més, també s’ha organitzat un concurs lligat a la guia. Aquelles persones que presentin a la biblioteca Pompeu Fabra de Mataró, la biblioteca central de comarca, en el període d’un any aproximadament, la seva guia amb el segell de 10 dels restaurants col·laboradors conforme hi hagin dinat o sopat, optaran a un dels premis:


  • 2 visites per a 2 persones al celler Alta Alella,
  • 2 visites per a 2 persones al CAT Teià (Parc Arqueològic Cella Vinària),
  • 1 visita per a 2 persones al celler Alella Vinícola, i
  • 1 visita  per a 2 persones al celler Bouquet d’Alella.