18 de febr. 2015

Recomanació novel·la



LA BIBLIOTECA US RECOMANA: Novel·la

Leyshon, Nell. Del color de la leche. Sexto Piso, 2013
       Escollit el millor llibre de l’any 2014 pels llibreters de Madrid, Del color de la leche és una lectura sorprenent i absorbent, que tracta d’una manera subtil la marginalitat dels desposseïts i el poder alliberador i testimonial de la paraula.
     La seva protagonista, Mary, és una noia de 15 anys que viu amb la seva família en una granja de l’Anglaterra rural del 1831. Té els cabells de color de la llet, és analfabeta i coixa d’una cama. Mary viu atrapada en la societat del seu temps, sota la brutalitat del seu pare que l’obliga a treballar sense repòs, fins que és enviada a treballar de criada pel vicari i la seva dona malalta. Aquest canvi de vida li permetrà tenir accés al coneixement, aprendrà a llegir i a escriure. Però aquesta llibertat amaga un costat fosc, que determinarà el seu destí.
       Narrada en primera persona, un dels trets més rellevants de la novel·la és el seu llenguatge directe i sense concessions, que reflecteix la veu de Mary. La senzillesa i ingenuïtat d’aquest testimoni confereixen veracitat al relat, mentre el lector resta captivat pel personatge de Mary, que mai amaga allò que pensa.
         L’autora, Nell Leyshon (Glastonbury, 1961) ha estat descoberta al nostre país amb aquesta traducció, tot i ser una novel·lista i dramaturga molt reconeguda a Anglaterra. Escrita tan sols en tres setmanes, El color de la Leche flueix al ritme de les estacions i les feines del camp, breu, tràgica i original, deixa una delicada empremta en el lector, com un petit clàssic.