29 d’abr. 2015

Recomanació: Novel·la

LA BIBLIOTECA US RECOMANA: novel·la
Pasi Ilmari Jääskeläinen. La Sociedad literaria Ojos de Liebre. Duomo, 2014. 


La Sociedad literaria Ojos de Liebre és una novel·la peculiar, on  els lectors aventurers i sense prejudicis es veuran sorpresos des del primer moment. La nostra jove protagonista, Ella Milana, arriba al seu poble natal a fer una substitució com a professora de literatura finlandesa. Aviat es veu immersa en l’enigmàtic món de la societat literària fundada per la famosa escriptora Laura Nieves, al voltant de la qual gira el poble i la seva idiosincràsia....Perquè desapareix l’escriptora al mig d’una festa? Quina és l’estranya malaltia que es transmet de llibre a llibre canviant-ne el contingut? Fins on pot arribar el joc pervers de fer “sagnar” als escriptors?
Es tracta d’una proposta original que es situa entre el misteri i el surrealisme, la realitat i la fantasia, d’aquí que ha estat comparada amb els germans Grimm, Twin Peaks o Donna Tartt. En definitiva, Pasi Ilmari Jääskeläinen ens planteja un joc d’intriga, un divertiment. Res és el que sembla en aquest ball de personatges extravagants, que manté al lector en tensió fins arribar a un desenllaç imprevisible. L’autor és conegut al seu país, Finlàndia, pels seus contes i novel·les de fantasia i ciència ficció, alguns dels quals n’han estat premiats.
L’estil, l’humor, la presència del folklore nòrdic, i l’estranyesa que destil·len tant els personatges com el context recorden a altres autors nòrdics com Arto Paasilinna (també finlandès), Janne Teller (La isla de Odín) o John Ajvide Lindqvist. Al  llibre no li falten misteris per resoldre, tot i que al final potser no es resolguin tots, escenes picants, personatges estrambòtics, fantasmes i éssers mitològics... i tot, entorn del tema de la literatura i l’ofici d’escriptor. En definitiva, es tracta d’un llibre on l’univers del fantàstic captiva al lector, que no se’n podrà lliurar fàcilment un cop acabat el llibre. El colofó: el món des llibres i també les biblioteques hi tenen un paper fonamental!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada