17 de nov. 2010

Exposició: Llibres prohibits

Avui inagurem l'exposició "Llibres prohibits" centrada en la producció editorial revolucionària del primer terç del segle XX a Espanya.
La prohibició de llibres va ser un fenomen editorial que va néixer de la censura implantada pel general Primo de Rivera, a finals dels anys 20, i es va estendre fins a la meitat dels anys 30. El dictador, preocupat per la gran penetració del que considerava idees perilloses en àmplies capes populars del país, va imposar una fèrria censura en les publicacions periòdiques, però no es va preocupar dels llibres que passaven de les dues-centes pàgines ja que tal vegada suposava que, per raó del seu preu i de l'elevada analfabetització del país, les classes populars no accedirien a publicacions d'aquest tipus.
Des de l'última etapa del regnat d'Alfons XIII fins a l'esclat de la guerra civil. Espanya va conèixer un gran augment de la producció i consum de llibres. Davant la censura creixent sobre les revistes, els empresaris del sector van decidir crear noves editorials revolucionàries, d'orientació clarament prosoviètica i dedicades a la lluita de classes. Eren edicions no tans sols compromeses amb la revolució social sinó també amb les avantguardes del disseny gràfic.
De tota aquella producció editorial avui en queda ben poc, però va significar l'impuls d'una línia gràfica en la línia de les avantguardes europees del moment.

Data: del 17 de novembre al 12 de desembre de 2010
Lloc: Vestíbul biblioteca
Font: Diputació de Barcelona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada