11 de març 2013

Bibliotecaris famosos: La dona de Lenin.



Font: Wikipedia
Nadezhda Krupskaya (1869-1939).

Encara que és molt probable que el nom no us soni, Nadezhda Krupskaya va ser l’esposa del famós activista revolucionari i primer dirigent de la Unió Soviètica Vladímir Ilitx Uliànov “Lenin”.

Krupskaya  va ser una reconeguda figura del Partit Comunista Rus i va destacar com una de les pioneres en el desenvolupament de les biblioteques russes.

Va treballar en el Comisariat d’Educació del govern soviètic i des d’allà va començar a treballar per intentar millorar el sistema bibliotecari rus.
Les biblioteques abans de la revolució Russa no eren obertes a tots els públics, algunes eren exclusives per les classes altes i altres pels membres dels sindicats de determinades empreses.
A més, la majoria no tenien una gran varietat de fons, només llibres de literatura ortodoxa. Amb la revolució russa les coses no es van solucionar gaire; els sindicats continuaven negant-se a permetre l’accés al públic en general i no hi havia gaires fons per 
abastar les biblioteques.
No hi ha gaires imatges de la parella. Font: Spartacus Educational 
Krupskaya  va impulsar un gran canvi el sistema bibliotecari rus: va el.laborar un cens de totes les biblioteques, va animar a les biblioteques a col·laborar entre elles i a obrir-se al públic en general; va incidir en la necessitat de conèixer quines eren les necessitats de formació dels treballadors i no només de les classes benestants i va treballar per millorar els catàlegs i els materials que s'oferien des de les biblioteques.
També va proposar millorar la formació dels bibliotecaris amb seminaris on els bibliotecaris ensenyessin als aspirants les habilitats de la professió.
Krupskaya creia profundament en la importància de l’educació i la cultura accessibles per a tothom i en el valor d’una de les eines més importants per educar la societat com són les biblioteques. 

Font: Wikipedia i Spartacus Educational.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada