17 de jul. 2013

Bibliotecaris famosos:Joana Raspall



Joana Raspall i Juanola va néixer a Barcelona l’1 de Juliol de 1913, ara fa cent anys! 
Ben aviat s’instal·là a Sant Feliu de Llobregat on ha viscut sempre.
És escriptora,lexicòloga i bibliotecària.
Va començar el seu activisme cultural amb només catorze anys, a l'època de la dictadura de Primo de Rivera, quan amb un grup de joves van reclamar des d'una revista local la creació d'una biblioteca infantil a Sant Feliu de Llobregat.
Més tard,estudià a l'Escola Superior de Bibliotecàries, on obtingué el títol de biblioteconomia i durant la guerra civil espanyola treballà de bibliotecària, tot fent una important tasca salvant molts exemplars de llibres catalans de la destrucció.
Acabada la guerra va donar classes de català al seu domicili particular de manera clandestina.
També va començar a escriure les fitxes de sinònims, que anava guardant en capses de sabates i que serien l'origen dels seus treballs com a lexicògrafa.
En aquesta tasca de dedicació al lèxic, que va culminar amb la publicació de tres diccionaris: Diccionari de sinònims, Diccionari de locucions i frases fetes (Premi Marià Aguiló de l'IEC) (1986) i Diccionari d'homònims i parònims, queda ben reflectit el seu domini de la llengua
Tot i que és més coneguda per la seva obra poètica infantil, ha escrit també per adults i dins la seva obra hi ha teatre, contes, o novel·les.
Ha col·laborat habitualment en revistes locals i fou promotora del premi Martí Dot de poesia de Sant Feliu de Llobregat. És medalla d'or de la Ciutat de Sant Feliu de Llobregat (1993) i el 2008 se li va posar el seu nom a un carrer a la ciutat. El 2006 va rebre la Creu de Sant Jordi i el 2010, la Medalla al treball President Macià. És sòcia d'honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.
Com a escriptora, és una pionera a Catalunya de la poesia per a infants i joves.
Però és la poesia per a adults la que ella sent com a més íntima: Ales i camins (1991) , Arpegis i haikus (2004), Instants, haikus i tankes (2009) i el que resumeix la seva vida poètica: Jardí vivent (2010).
També ha publicat una novel·la: Diamants i culs de got (2006), basada en vivències del temps de la guerra i dos reculls de contes o relats també de caire realista: El cau de les heures (2008) i El calaix del mig i el vell rellotge (2010).
El 26 de juliol de 2012, l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat va declarar el 2013 Any Joana Raspall, per commemorar el centenari del seu naixement.
I el 2013 va rebre la medalla centenària de la Generalitat de Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada