20 de nov. 2013

Elena Poniatowska premi Cervantes 2013

Notícies de literatura

L'escriptora mexicana Elena Poniatowska, premi Cervantes 2013

L'escriptora i periodista mexicana Elena Poniatowska ha guanyat el Premi Cervantes, un dels més importants de les lletres hispanes. 
Nascuda a París al 1032, filla de mare mexicana i pare francès, d’origen polonès, emigrarà de França a Mèxic durant la segona guerra mundial.  Estudià a Estats Units i al 1954 torna a Mèxic,  on inicia la seva carrera periodística.
Poniatowska ha escrit novel·les, teatre, poesia i contes. És present a la seva narrativa la figura de la dona i la seva visió del món, les lluites socials, desigualtats, la literatura.... i sovint mescla en el pla de creació i ficció, material d’entrevistes, periodisme i història .

La Biblioteca recomana: “Leonora”

Publicada al 2011, Poliatowska retrata en aquesta novel·la a una dona excepcional, Leonora Carrington. Leonora fou un esperit rebel que desafià les convencions socials i ideològiques del seu temps per esdevenir una dona lliure personal i artísticament. Parella de Max Ernst, freqüentà els cercles surrealistes on conegué artistes com Dalí, Breton, Duchamp o Picasso. Quan el seu marit fou enviat a un camp de consentració, Leonora embogí i ingressà en un manicomi a Santander. D’aquest s’escapà cap a Nova York i Mèxic, on culminà la seva obra literària i artística. Poliatowska narra la vida de Leonora de forma apassionada, i alhora aproxima al lector a les avantguardes d’inicis del s.XX.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada