14 de jul. 2014

La biblioteca us recomana



LA BIBLIOTECA US RECOMANA:

García, Begoña.  El Cistell local : guia per a comprar aliments de quilòmetre zero a Catalunya. Serbal, 2013.

             En una societat tan globalitzada com la que estem vivint, cada cop és més important que ens plantegem seriosament d’on provenen els aliments que mengem cada dia perquè, no ens enganyem, la safata amb que ens venen les peces del menjar, ja siguin de carn o de peix, o fins i tot la fruita, estan tan perfectament presentades i ens ofereixen un aspecte tan atractiu, que no ens hauríem de refiar: els aliments que contenen porten segurament additius químics, han estat conservats en càmeres frigorífiques (a saber quant de temps!) i el sabor, evidentment, es veurà afectat segons la seva procedència, l’emmagatzematge i transport a què han estat objecte i en últim terme, pel contacte prolongat amb els embalatges.

Si mirem al nostre voltant, podem comprovar que vivim en un país amb una excel·lent oferta de productes gastronòmics de gran qualitat. I no només això, sinó que fomentant el seu consum contaminem menys i estimulem l’economia social. L’ideal de consum seria retallar la distància entre el productor i el consumidor, fent un consum més sostenible. I la manera més sostenible de consumir bons productes alimentaris és interessar-se per la seva procedència i buscar els que no només procedeixin de llocs de producció propers sinó que, a més, amb la seva producció donin suport a l’economia sostenible de la regió.

I aquest llibre és el que ens proposa: quins aliments hem de consumir a Catalunya si volem omplir el nostre cistell de bons productes locals. A més, descobrireu (o redescobrireu) quins són els aliments propis del nostre territori més sans i saludables, fixant-se en els mètodes de cultiu o producció i destacant els que respecten el medi ambient i el benestar social.

Aliments de quilòmetre zero, una pràctica que cada cop es veu més recolzada des de diferents àmbits, tot i que encara queda molt camí per recórrer. Mentrestant, què us sembla si comencem a prendre’n consciència? Un llibre ideal per començar-hi.