28 d’oct. 2015

Recomanació novel·la

LA BIBLIOTECA US RECOMANA: Novel·la

Edna Ferbrer
¡Así de grande!
Nórdica Libros, 2015

Aquesta és una d’aquelles recomanacions que “no fallen”, i que pot agradar a un bon nombre de lectors. Narra la història de Selina, una heroïna tenaç i lluitadora, que després de morir el seu pare inicia una nova vida en una comunitat agrícola d’emigrants holandesos propera a Chicago. Selina és autònoma, intel·ligent, forta i alhora molt sensible a la bellesa del que l’envolta. El repte que suposa per a una dona del seu caràcter l’adaptació al món rural, la precoç viudetat i l’educació del seu fill en aquest context, marcaran el fil de la novel·la, que passarà en un segon terme a centrar-se en la figura del seu fill Dirk.
Alter ego de la protagonista d’aquesta novel·la, Edna Ferber  fou una escriptora i dramaturga nord-americana molt estimada pel seu públic. Especialitzada en temàtica sentimental i èpica, feu en les seves obres un retrat de la burgesia de l’època i les diferències socials del moment. Entre la seva producció destaca el western Cimarrón (1950) o Gigante (1950) que tingueren unes conegudes adaptacions al cinema, aquesta última amb James Dean i Elisabeth Taylor com a protagonistes.
!Así de grande!  té un marcat perfil feminista i va rebre el premi Pulitzer al 1925, essent duta al cinema en varies ocasions. Una lectura tranquil·la i agradable, que comença amb un traç senzill i previsible, però que a mesura que avança va guanyant en profunditat, convidant al lector a reflexionar sobre la vida i el sentit de la felicitat. Entre altres temes, Ferber ens mostra la contraposició entre l’ambient campestre, natural i senzill, amb la idiosincràsia de la ciutat i el progrés; o el masclisme de l’època, que no pot acceptar que una dona realitzi treballs que acostumaven a fer els homes... Finalment, el record de diferents passatges narrats, com el de la rifa benèfica, o el del primer viatge en tartana cap al mercat, perduraran en la memòria del lector que s’endinsi en aquesta bonica novel·la.
Fitxa del llibre a l’editorial
Crítica a Solodelibros

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada