28 de maig 2013

Bibliotecaris famosos: Jordi Rubió i Balaguer



Avui dedicarem aquesta secció a un bibliotecari no tan conegut pel gran públic però sí molt important en la història recent de les biblioteques al nostre país: Jordi Rubió i Balaguer.



Jordi Rubió i Balaguer (Barcelona, 1887 - Barcelona, 1982), fou un eminent filòleg, professor i historiador de la literatura catalana que va tenir un paper importantíssim en el món de les biblioteques catalanes durant la primera meitat del segle XX. 

Va ser el primer director de la Biblioteca de Catalunya des de l'any de la seva fundació per la Mancomunitat, el 1914.
Va organitzar la Xarxa de Biblioteques Populars i entre 1930 i 1939 va ser director de l'Escola de Bibliotecàries - que es va crear a Barcelona el 1915 per tal de formar al personal femení que havia de treballar a les biblioteques de la Xarxa de biblioteques populars que s'estava formant. 
La Xarxa , que va començar a funcionar el 1918, una vegada graduada la primera promoció de bibliotecàries, i l'Escola de Bibliotecàries formaven part de l'obra de cultura i del projecte educatiu de la Mancomunitat presidida per Enric Prat de la Riba.

L'any 1920 va realitzar la primera adaptació a Catalunya i a l'Estat Espanyol de la Classificació Decimal Universal (CDU), sistema de classificació bibliogràfica que emprem les biblioteques per organitzar els llibres a les prestatgeries i que comprèn totes les disciplines del coneixement humà.
També fou ell qui organitzà i dirigí el Servei de Biblioteques del Front, impulsant el Bibliobús amb el qual va portar llibres a tot arreu on hi havia destacaments militars, però que també va aprofitar per salvar els llibres de les poblacions que estaven a punt de caure en mans dels sublevats.
Durant la guerra civil espanyola, va traslladar el fons de la Biblioteca de Catalunya del Palau de la Generalitat a l'antic Hospital de la Santa Creu, amb la qual cosa va aconseguir salvar el tresor bibliogràfic. 

Fou també professor als Estudis Universitaris Catalans i a la Universitat de Barcelona en el seu període com a Universitat Autònoma de Barcelona.

Després de la guerra, va ser depurat per les autoritats franquistes: va ser desposseït dels seus càrrecs i se li va prohibir l'exercici de la docència i del treball en l'administració pública. 
Es dedicà, llavors, a la recerca. És autor de nombrosos manuals i treballs d'investigació sobre temes d'historiografia de la literatura catalana. 
En reconeixement a "la seva exemplaritat patriòtica", va ser guardonat amb el primer Premi d'Honor de les Lletres Catalanes l'any 1969. Més tard, el 1980, el president de la reinstaurada Generalitat de Catalunya, Josep Tarradellas, li atorgà la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya. Va ser membre fundador de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.

En honor seu, la sala d'actes acadèmics de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona va ser anomenada Aula Jordi Rubió i Balaguer el 2005, en commemorar els noranta anys de la fundació de l'Escola de Bibliotecàries. La Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer inaugurada el 2005 a Sant Boi de Llobregat, porta el seu nom.

Font: Viquipèdia ( http://ca.wikipedia.org/wiki/Jordi_Rubi%C3%B3_i_Balaguer)



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada