25 de març 2013

La biblioteca recomana: "El papa és de plastilina. Ioga per a pares i fills"


Per a tots els no iniciats en el ioga pot semblar sorprenent que existeixin en el mercat llibres com aquest  adreçats als més petits però el seu autor ens planteja postures adequades per a nens i a més les planteja d'una manera divertida i entenedora.

El llibre ens presenta 9 postures senzilles i divertides al llarg d'una història en la que cada una de les postures queda relacionada amb el seu significat i alhora amb la vida diària.

El llibre ensenya als nens a incorporar els exercicis de ioga a la seva vida quotidiana i també dona alguns consells per a la seva pràctica. L'objectiu de l'autor és que pares i fills practiquin plegats i que els pares donin exemple als fills pel que fa a bons costums i una vida feliç i saludable.
Les il·lustracions de Sophie Fatus, optimistes i plenes de color acompanyen també perfectament la narració dels exercicis i són el complement ideal en aquesta petita història que desmitifica el ioga i ensenya als nens com començar a exercitar-se en aquesta disciplina mil·lenària que aporta tants beneficis per la salut.



21 de març 2013

Dia mundial de la poesia

Avui 21 de març celebrem el Dia Mundial de la Poesia, amb el recital a càrrec de la poetessa i rapsoda montgatina Conxita Sena Balleste, del poema "Només la veu " de la tortosina Zoraida Burgos.

19 de març 2013

Dia del pare

A la sala infantil, recull de llibres que commemoren el Dia del Pare, 

n’hi ha de tant bonics com:

  • Catàleg de pares per a nens que vulguin canviar-los / Claude Ponti
  • Días de hijo / Philip Waechter
  • El Meu pare és mestressa de casa / Silvia Ugidos
  • El Pare és meravellós / Nick Butterwort 
  • Condició de pare / Joan Barril



11 de març 2013

Exposició documental

Biblioteca de colors: "Rosa"


Descobreix títols de la biblioteca que ens han cridat l'atenció, i no només pel seu color !
Hi trobarem títols tant interessants com:

 Diario de un ama de casa desquiciada / Sue Kaufman
La Rosa púrpura del Cairo / Woody Allen (DVD)
Cupcakes : magdalenas creativas / Amanda Laporte
Love Songs / Ella Fitzgerald (CD)


Bibliotecaris famosos: La dona de Lenin.



Font: Wikipedia
Nadezhda Krupskaya (1869-1939).

Encara que és molt probable que el nom no us soni, Nadezhda Krupskaya va ser l’esposa del famós activista revolucionari i primer dirigent de la Unió Soviètica Vladímir Ilitx Uliànov “Lenin”.

Krupskaya  va ser una reconeguda figura del Partit Comunista Rus i va destacar com una de les pioneres en el desenvolupament de les biblioteques russes.

Va treballar en el Comisariat d’Educació del govern soviètic i des d’allà va començar a treballar per intentar millorar el sistema bibliotecari rus.
Les biblioteques abans de la revolució Russa no eren obertes a tots els públics, algunes eren exclusives per les classes altes i altres pels membres dels sindicats de determinades empreses.
A més, la majoria no tenien una gran varietat de fons, només llibres de literatura ortodoxa. Amb la revolució russa les coses no es van solucionar gaire; els sindicats continuaven negant-se a permetre l’accés al públic en general i no hi havia gaires fons per 
abastar les biblioteques.
No hi ha gaires imatges de la parella. Font: Spartacus Educational 
Krupskaya  va impulsar un gran canvi el sistema bibliotecari rus: va el.laborar un cens de totes les biblioteques, va animar a les biblioteques a col·laborar entre elles i a obrir-se al públic en general; va incidir en la necessitat de conèixer quines eren les necessitats de formació dels treballadors i no només de les classes benestants i va treballar per millorar els catàlegs i els materials que s'oferien des de les biblioteques.
També va proposar millorar la formació dels bibliotecaris amb seminaris on els bibliotecaris ensenyessin als aspirants les habilitats de la professió.
Krupskaya creia profundament en la importància de l’educació i la cultura accessibles per a tothom i en el valor d’una de les eines més importants per educar la societat com són les biblioteques. 

Font: Wikipedia i Spartacus Educational.

6 de març 2013

La biblioteca recomana: Res no s'oposa a la nit, Delphine de Vigan



DE VIGAN, Delphine. Res no s'oposa a la nit. Barcelona: Edicions 62, 2012

            Premiat i elogiat per la crítica francesa, Res no s’oposa a la nit és la reconstrucció de la vida de Lucile Poirier, la mare de l’escriptora, que es va suïcidar l’any 2009. Un personatge fascinant i seductor, envoltat d’una família anodina, plena de secrets i rancors. Partint de la seva pròpia experiència com a filla d’una mare poc exemplar i dels materials que va descobrint a través de diverses fonts, l’autora elabora aquesta crònica familiar, intensa, sensible i colpidora.

            Escric sobre la Lucile amb la meva mirada de nena que ha crescut massa de pressa, escric aquell misteri que ella sempre va representar per a mi, alhora tan present i tan allunyada, ella que, quan vaig fer deu anys, no em va tornar a agafar mai en braços.

La biblioteca recomana: Meravelles, de Brian Selznick


SELZNICK, Brian. Meravelles. Barcelona : Cruïlla, 2012

            De l’autor de La invenció de l’Hugo Cabret, recentment adaptada al cinema per Martin Scorsese, arriba aquest llibre fascinant, que com el seu antecessor, combina de manera admirable el text i una il·lustració magnífica. En Ben i la Rose, un noi i una noia sords, protagonitzen dues històries paral·leles, de diferent cronologia (1927, 1977). Els dos desitgen una vida diferent, seguint aquest anhel, els camins dels dos nois s’uniran inevitablement. Meravelles és una història sobre l’amistat, màgica i plena de tendresa, del tot recomanable per a tots els públics.

Si vols veure les primeres pàgines del llibre:

Descripció de Meravelles pel seu propi autor:

4 de març 2013

El poema del mes: Pasquins per a la revolta vegetal, de Maria Mercè Marçal

Aquest mes, de la mà de la poetesa i activista feminista Maria Mercè Marçal, celebrem amb un poema el Dia Internacional de la Dona Treballadora (8 de març):

Il·lustració: Sandra Biermann






















Dones, baixeu, veniu
a la dansa de l’herba.
Enramem els balcons
i preparem la terra.
Reguem-la amb pluja i sol,
defensem-la amb les dents,
perquè hi arreli l’arbre
de l’alliberament.

Sembrem-hi la llavor
i el verd de la tendresa,
el blat de l’enrenou
l’aventura i la menta
i quan neixin els brots
cridem-ho a tots els vents,
perquè s’espigui l’arbre
de l’alliberament.

Vestides en saó
de la revolta encesa
al cim dels campanars
desplegarem banderes,
banderes sense orgull,
color de goig novell,
perquè floreixi l’arbre
de l’alliberament.

Aviarem coloms
per encetar la festa
i inventarem camins
en cels sense fronteres.
Arreu tindrem hostal,
farem convit arreu,
amb la fruita de l’arbre
de l’alliberament.

Del llibre Sal oberta