31 de maig 2013

Exposició Curtcirckit



EXPOSICIÓ LLIBRES DE CIRC !

Exposició de llibres i audiovisuals de circ,
en motiu de la celebració anual del Curtcirckit,
el festival de circ de Montgat (25 maig – 2 de juny)


30 de maig 2013

La biblioteca us recomana: "Les gallines del Batat i altres històries" de Victòria Tubau.



“El Batat té deu gallines que practiquen natació sincronitzada a la banyera, la Sunna porta una maleta misteriosa, l’Akim vivia abans en una illa en forma de sargantana, el Nur de tant en tant es fa invisible, la Mela ha trobat unes tortugues que anaven de festa... Aquests són alguns dels nens de la meva classe (...)”

Guanyadora de l'última edició dels premis El Vaixell de Vapor, de literatura infantil, Les gallines del Batat i altres històries és un conte per a nens i nenes a partir de 7 anys ple d’imaginació i creativitat.

El llibre, està format per brevíssims capítols. Cada capítol porta el nom d'un nen de la classe: Batat, Leila, Fani, Mizar... i així fins a quinze. Un ventall o una galeria de personatges tots diferents però tots rics en sentiments.
Es tracta d’un recull de relats plens d'humor i amb un toc surrealista, en els quals un nen explica com són els nens de la seva classe, saltant de la fantasia a la realitat com qui salta un toll d'aigua. I és que l'escola és un vaixell, i la tripulació de pirates, corsaris i aventurers, vinguts d’arreu del món, els nens de la classe, alts, baixos, prims, grassos, rossos, morenos, castanys.

Les gallines del Batat i altres històries és la primera obra de Victòria Tubau coneguda per una sòlida trajectòria com a il·lustradora de títols com El poema de Sant Jordi, de Josep Maria de Sagarra, L'Ocell de Foc, d'Emili Teixidor, La cortina de la mainadera, de Virginia Wolf, o L'herència de Jaume Cela.

28 de maig 2013

Bibliotecaris famosos: Jordi Rubió i Balaguer



Avui dedicarem aquesta secció a un bibliotecari no tan conegut pel gran públic però sí molt important en la història recent de les biblioteques al nostre país: Jordi Rubió i Balaguer.



Jordi Rubió i Balaguer (Barcelona, 1887 - Barcelona, 1982), fou un eminent filòleg, professor i historiador de la literatura catalana que va tenir un paper importantíssim en el món de les biblioteques catalanes durant la primera meitat del segle XX. 

Va ser el primer director de la Biblioteca de Catalunya des de l'any de la seva fundació per la Mancomunitat, el 1914.
Va organitzar la Xarxa de Biblioteques Populars i entre 1930 i 1939 va ser director de l'Escola de Bibliotecàries - que es va crear a Barcelona el 1915 per tal de formar al personal femení que havia de treballar a les biblioteques de la Xarxa de biblioteques populars que s'estava formant. 
La Xarxa , que va començar a funcionar el 1918, una vegada graduada la primera promoció de bibliotecàries, i l'Escola de Bibliotecàries formaven part de l'obra de cultura i del projecte educatiu de la Mancomunitat presidida per Enric Prat de la Riba.

L'any 1920 va realitzar la primera adaptació a Catalunya i a l'Estat Espanyol de la Classificació Decimal Universal (CDU), sistema de classificació bibliogràfica que emprem les biblioteques per organitzar els llibres a les prestatgeries i que comprèn totes les disciplines del coneixement humà.
També fou ell qui organitzà i dirigí el Servei de Biblioteques del Front, impulsant el Bibliobús amb el qual va portar llibres a tot arreu on hi havia destacaments militars, però que també va aprofitar per salvar els llibres de les poblacions que estaven a punt de caure en mans dels sublevats.
Durant la guerra civil espanyola, va traslladar el fons de la Biblioteca de Catalunya del Palau de la Generalitat a l'antic Hospital de la Santa Creu, amb la qual cosa va aconseguir salvar el tresor bibliogràfic. 

Fou també professor als Estudis Universitaris Catalans i a la Universitat de Barcelona en el seu període com a Universitat Autònoma de Barcelona.

Després de la guerra, va ser depurat per les autoritats franquistes: va ser desposseït dels seus càrrecs i se li va prohibir l'exercici de la docència i del treball en l'administració pública. 
Es dedicà, llavors, a la recerca. És autor de nombrosos manuals i treballs d'investigació sobre temes d'historiografia de la literatura catalana. 
En reconeixement a "la seva exemplaritat patriòtica", va ser guardonat amb el primer Premi d'Honor de les Lletres Catalanes l'any 1969. Més tard, el 1980, el president de la reinstaurada Generalitat de Catalunya, Josep Tarradellas, li atorgà la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya. Va ser membre fundador de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.

En honor seu, la sala d'actes acadèmics de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona va ser anomenada Aula Jordi Rubió i Balaguer el 2005, en commemorar els noranta anys de la fundació de l'Escola de Bibliotecàries. La Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer inaugurada el 2005 a Sant Boi de Llobregat, porta el seu nom.

Font: Viquipèdia ( http://ca.wikipedia.org/wiki/Jordi_Rubi%C3%B3_i_Balaguer)



17 de maig 2013

Exposició documental

Biblioteca de color: "Verd"

Descobreix títols de la biblioteca que ens han cridat l'atenció, i no només pel seu color !
Hi trobarem títols tant interessants com:
 
Mamá / Joyce Carol Oates
  Miel / Semih Kaplanoglu (DVD)
El caminar Chi / Danny Dreyer
  NovaBossa / Red hot on Verve (CD)
 
 
 
 

16 de maig 2013

La biblioteca recomana: "El retorn" de Toni Morrison

MORRISON, Toni. El retorn. Barcelona: Ara Llibres, 2012

El retorn és la història de Frank Money, un soldat afroamericà que torna als Estats Units després de lluitar a la guerra de Corea. Traumatitzat pels horrors què ha vist i dels què ha participat, Frank torna al seu poble natal a contracor, motivat per la seva família, que passa per un mal moment. Amb aquesta premissa, El retorn és una novel·la impactant que ens submergeix en el racisme dels Estats Units als anys 50, i ens explica, a través dels records de la infantesa, una història familiar que esdevé universal.
Figura literaria indiscutible dels nostres dies, Toni Morrison ha estat guardonada amb el premi Nobel de literatura l’any 1993, i ha rebut també el premi Pulitzer i el National Book Award. Amb El retorn l’autora mostra en breu l’estil i la mirada bella i punyent que caracteritza tota la seva obra (Beloved, Una benedicció...).

 “Una història de punyent esperança sobre la possibilitat de sobreviure.”
The Washington Post
“Toni Morrison és una joia literària que ofereix unes narracions profundament emotives per a tots els lectors sensibles.” Booklist

Fes-ne un tastet aquí: